neděle 1. března 2020

Chlebule bledské

1.3.2020 [FOUND] 8 [DNF] 1 T 8

10:10TGC7QZKHČERNVÍRSKÝ KOSTEL (Lopatanapisecku)
10:20TGC7PCJGČernvírský kamenný most (Lukáš)
11:28TGC7MD0YPernstejnska hruska (tajanka&lucidlo&mickovo)
11:46TGC1RX3ZVyhlidka Marencino Loubi / Maria Laube (RudaRaptor)
12:26TGC77FWBSvacina na Pernstejn (Dundáčkovi)
13:31TGC5MVZ6Nad Horou (honza.h)
16:07TGC378J5Rohatka (honza.h)
16:54TGC326MGPARTYZANSKY PAMATNIK (bedekr)
17:58MGC37H6HDolni Cepi (bedekr)

[FOUND] GC7QZKH - ČERNVÍRSKÝ KOSTEL (Lopatanapisecku, placed 9.6.2018)

#8156 10:10 - Zajímavý a krásný kostel. Pohled ze strany, od silnice byl snad ještě zajímavější, když už tedy víte, na co koukáte. Protože takovým obyčejným "kouknutím" se zdá, že je to nějaký kravín nebo co a člověk víc nekouká. Ale stačí se podívat o pár vteřin dýl a vidíte, co to je. Kostel obehnaný zdí, na pěkném kopečku, vyloženě vhodný k obraně.
I když byl čas na nedělní "schůzi", zdálo se, že tam nikdo nebyl, pusto a ticho. Ale i tak se nám nechtělo lomcovat dveřmi a tak nevíme, kudy se dostat na hřbitov. tak snad příště.
Díkeš! :)

[FOUND] GC7PCJG - Černvírský kamenný most (Lopatanapisecku, placed 8.5.2018 by Lukáš)

#8157 10:20 - Vzali jsme to pěšky z Černvíru, jiné cesty v mapě nebyly. Ale k čemu by byl "most" na poli, nevést tudy cesta, že? No, nenapadlo nás to...
Cesta pod mostem byla rozbahnělá a keře v okolí podivně polámané, rozlámané a povalené. Chystají se tu na nějaký prořez? Těžko říct. Keška ale byla v pořádku, jen teda poněkud vlhne. Hlavně logbook, že.
Díkeš! :)

[FOUND] GC7MD0Y - Pernstejnska hruska (mickovo, placed 1.4.2018 by tajanka&lucidlo&mickovo)

#8158 11:28 - Po dřívějších návštěvách mi v okolí Pernštějna zbyly dvě kešky - Hruška a Mařenčino loubí; Lýda na tom byla obdobně.
Teď už je to napraveno. Po strastiplném oblézání strmého svahu, kde nedaleko proběhla těžba, nebo možná úklid uhynulých stromů, jsme konečně kešku našli, nedaleko cestičky, ke které jsme shora sestoupili. Pomohla fotka, kterou zanechal ChlupataBara, je na ní pěkně vidět, že u keše není svah tak strmý, jako v místech, kde jsme hledali. Fakt díky!
A samozřejmě taky díky za kešku! Vydařená, pěkná. :) Jen ten terén...

[FOUND] GC1RX3Z - Vyhlidka Marencino Loubi / Maria Laube (RudaRaptor, placed 21.8.2009)

#8159 11:46 - K Mařenčinu loubí jsme se museli od Hrušky vyškrábat zase nahoru do kopce. Když jsme se dostali na žlutou, procházela zrovna kolem rodinka se dvěma holčičkami a zatímco jsme nabírali dech, lehce nás předběhli. ... předešli. :D
K loubí jsme nepřišli moc dlouho po nich, ale máma už vytahovala svačinu (oběd?) a táta starší holčičce říkal, že je tam keška. Tak jsme se hned přiznali, že ta je pro nás jediným důvodem, proč tu vlastně jsme.
"Ta keška bude tam na té skalce, co je ta borovice," řekl táta.
"Tak tam já teda nejdu," prohlásila holčička s modrými pomněnkovými náušnicemi.
"A to my teda jo!" řekli jsme my. A šli jsme. :)
Zatímco já opatrně slézal skalky, Lýda pohodlně obešla borovici a když já konečně dorazil na místo, už fotila nějaký hrad na protějším kopci. Keška byla hned u našich nohou. Jen logbook byl už docela plný. Díkeš!

[FOUND] GC77FWB - Svacina na Pernstejn (Dundáčkovi, placed 18.6.2017)

#8160 12:26 - Svačinová keška byla posledním neodloveným "zbytečkem" v okolí Pernštejna. Už cestou k předchozím keškám jsem mezi domy zahlédl mohutný propustek a řekl si, že tohle bude vhodné cesta ke kešce.
Přešli jsme potok po lávce u penziónu a vydali jsme se po škaredě zarostlém břehu proti proudu. Je to jen úzký pruh země, z druhé strany už je násep, který je nejen velmi strmý, ale taky se z něj sesouvá hrubý štěrk. No, nepříjemná cesta. Před propustkem se to trochu rozšíří, ale ani tady to není snazší, spíš naopak. Dno propustku je vydlážděné a protptože tudy protéká potůček, tak taky slizké. Na druhé straně, za náspem, se údolí potůčku stává divokým a smozřejmě strmým. Naštěstí to už ke kešce není daleko. Čeká na vás kousek za mostkem, pod ... No však si to umíte přečíst, ne? :)
"Zpátky bych to vzala po cestě," říká Lýda.
"Ale to bude o hodně delší," opáčil jsem.
"Třeba ne. A i kdyby, stejně to bude lepší."
"Tak jo."
Nejenže byla cesta lepší, ale nebyla ani moc dlouhá. Cesta pomalu klesala skoro na úroveň tratě, přes kterou vedla celkem pohodlná pěšinka. Tohle místo najdete dobře i ze strany od silnice, "roste" tam několik dřevěných megahub.
A taky je tam takové to "protahovací" místo a na něm skluzavka, skluzavka hodně široká, na kterou se pohodlně vleze i vzrostlý člověk se širokou prdelí, jako třeba já. :D Možná i dva vedle sebe. ;)
Díkeš!

[FOUND] GC5MVZ6 - Nad Horou (honza.h, placed 22.8.2015)

#8161 13:31 - Po Svačině na Pernštejn jsem si dali ještě oběd Pod Pernštejnem. Lýda si dala knedlíky plněné uzeným a zelí, já zas výpečky se špenátem. A potom, s plnými břichy, jsme se vydali ke kešce Nad Horou. :O
Cesta vede od Svratky a vede do kopce. Pořád do kopce. Jen v jednom místě se trochu srovná a ztratíte tak půlmetr, možná i celý metr výšky. A pak zas do kopce. Až dojdete k hraně svahu, kde z druhé strany u cedule Přírodní rezervace končí louka. Ale i odsud se dá jít jen do kopce.
Tedy, dá se jít i z kopce, ale pak nejdete ke keši, že.
Takže, do kopce. A, i když svah tu už není tak strmý, jdete do kopce ještě strměji, než na stezce předtím, která vede, relativně mírně, stoupajícím traverzem. Tak tady ne. Naopak ta strmost spíš roste. Ale už to není daleko a kousek za okrajem lesa na horním okraji louky, se tak krabice skrývá. Ufff! :D
Díky za kešku!

[FOUND] GC378J5 - Rohatka (honza.h, placed 6.11.2011)

#8162 16:07 FTFTY - Po návštěvě kešky Nad Horou jsme navštívili titulární cíl dnešního výletu, bledule v Chlébském. Nadhazoval jsem sice, že bychom mohli zajít ještě na Rohatku, popisovanou v předchozích lozích jako "krpál".
"Abychom ty bledule vůbec stihli," poznamenala lehce zachmuřeně Lýda. "Kdyžtak potom."
Tak jo. Prohlédli jsme si údolí a nafotili spousty bledulí. A načasování bylo perfektní. Po zataženém dopoledni a poobědí začalo vykukovat sluníčko, až vykouklo úplně a provázelo nás většínu procházky mezi bílými zvonečky.
A nepřestalo úplně svítit ani když jsme zaparkovali na doporučeném parkovišti pod Rohatkou a vydali se podél rozblácené cesty po lukách pro kešku. Nejdřív jsme tedy navštivili skalnatý vrchol hory a pořídili pár dramatických fotografií. :D Pak jsme pokračovali k neméně dramatickým vyhlídkám, ale jak dramatické jsou, jsme tou dobou ještě nevěděli.
Byli jsme od kešky najakých 30, možná jen 25 metrů a pořád jsme nevěděli kudy k ní. Nejprve jsme to zkusili po levé, jižní, straně skaliska. Svahy strmé, skály stále rozeklanější, až jsem se začal bát. Stál jsem na římse v místě, kde jsem přes okraj skály viděl sice skalnatý, ale travnatý svah se stromy a keři, ale kud, kudy tam? No, tudy ne.
Takže jsme to zkusili po pravé - severní - straně. I tady jsme se dostali ke kešce dost blízko. I když navigace říkaly něco mezi 8 až 30 metry, ve skutečnosti to bylo tak cca jeden až dva. Plus tak čtyři až šest na výšku, teda. ;) Ale to jsme tehdy nevěděli. Ani tudy totiž cesta nevedla, je tu svislá skála, sice s římsami, ale přelézt přes okraj by byl nemístný risk.
Zbývala tedy poslední cesta, ta, která se nám zpočátku zdála nemožná - po hřebeni rovnou k vrcholu! I tady je sice nepříjemné místo, kdy stojíte v úzké vodorovné štěrbině, ale nevidíte si na nohy, a musíte vylézt tak 40, 50 cm nahoru. není to moc, ale stojíte na okraji svislé průrvy, no, úplně bezpečné to není. Ale podařilo se to překonat. Za tímhle místem už je ten zmiňovaný travnatý svah a na jeho okraji, nad zmiňovanou kolmou stěnou, skalní dutina s keškou! :D
Dokonáno jest! Díky za kešku!

[FOUND] GC326MG - PARTYZANSKY PAMATNIK (bedekr, placed 14.8.2011)

#8163 16:54 FTFTY - Poslední dnešní nález. A nebyl docela zadarmo. Signál tu není nejlepší, okraj je místy dost úzký a keška je fakt dobře ukrytá. Dlouho jsme hledali. Deset minut? Čtvrt hodiny? Hm... Ale našli jsme! :D Díkeš.

[DNF] GC37H6H - Dolni Cepi (bedekr, placed 11.11.2011)

17:58 - Nenález... Souřadnice zřejmě vypočteny správně, na místě skalka, takový balvan, akorát vhodný k ukrytí kešky, ale pod ním nic. není tu tedy slibovaný smrček, ale jsou tu nějaké pařízky a čas letí... Nicméně kolem je spousta dalších skal, skalek a balvanů a u mnoha smrčky. A tak jsme hledali, oblézali, vraceli se, až už bylo dost šero a domů ještě skoro hodina cesty, že... Takže nenález. :(

Žádné komentáře:

Okomentovat